Οι ευθύνες της παρανόησης

Γράφει ο Σίμος Δαλκυριάδης
Πρώτα απ’ όλα, να αποσαφηνίσουμε, οι αναφορές σε επιχορηγήσεις, τον αθλητικό νόμο, τον εθνικό αθλητικό σχεδιασμό και σε εκφρασμένες πολιτικές θέσεις για τον αθλητισμό, γίνεται και θα γίνεται με μόνο σκοπό την περιγραφή του πλαισίου μέσα στο οποίο καλείται σήμερα, το ολυμπιακό άθλημα του ταεκβοντο να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί στην χώρα μας.

Δεύτερο, καμιά αναφορά από την συντακτική ομάδα του blog σε συνεντεύξεις πολιτικών και αρμόδιων παραγόντων, σε επίσημες δημοσιεύσεις κυβερνητικών και άλλων αρμοδίων οργάνων δεν γίνεται με σκοπό να θίξει πρόσωπα ή άτομα.

Ειδικότερα, όσοι από τους αναγνώστες μας, παρανοούν θετικά ή αρνητικά τα λεγόμενά μας για τα δρώμενα στο ταεκβοντο να αναλάβουν και τις ευθύνες της παρανόησης τους.

Σκοπός μας είναι και θα είναι η εξεύρεση προτάσεων και δράσεων μέσα από την αναζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Το ταεκβοντο είναι πρώτα δικό μας, του κάθε ένα που αγωνίζεται, μοχθεί, ποθεί και αφιερώνει μεγάλο μέρος από την ζωή του σε αυτό το άθλημα (αθλητές, προπονητές, ηγετικοί παράγοντες, διαιτητές και γονείς).
Η κριτική και ο σχολιασμός, όταν γίνεται, δεν στοχεύει πρόσωπα ή άτομα αλλά νοοτροπίες και εφησυχασμούς.

Ευχής έργο, να φτάσουμε στο σημείο, όλοι μας, να μιλάμε για το ταεκβοντο ως παράδειγμα προς μίμηση για την μαζικότητα του, την οργάνωση του, την απήχηση του και τις επιτυχίες που θα καταφέρνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιστεύουμε πως μπορεί να γίνει. Είναι από τα λίγα αθλήματα που μπορεί να φέρνει στην χώρα μας “βροχή” από διακρίσεις λόγω πολυπληθών εθνικών ομάδων (κατηγορίες βάρους) και αγωνιστικής ατομικότητας ταυτόχρονα.

Όλα όμως αυτά θα είναι σκέτα ευχολόγια, αν δεν καταλάβουμε πως είναι στο χέρι μας να “επιβάλλουμε” το ταεκβοντο στον τόπο μας. Με άψογες και πολλές διοργανώσεις, με πολυπληθείς συλλόγους, με δυναμική και διεκδικητική ομοσπονδία και ενώσεις. Πρέπει να μπει ο πήχης ψηλά για φτάσουμε ψηλά.

Για όσους νομίζουν πως θα αναλωθούμε σε ατελέσφορες αντιπαραθέσεις (για οικονομικές ή άλλες αιτίες), πλανάται πλάνη οικτρά. Μικροπολιτικές, παρασκήνια και στείρες αντιπαραθέσεις, μακριά από εμάς και θα κρατηθούν μακριά με κάθε επιμέλεια.

Λοιπόν, επί της ουσίας, αφού κατανοήσουμε πλήρως το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε (νομικό, οικονομικό, πολιτικό) μπορούμε να ασχοληθούμε απερίσπαστα με την ανάπτυξη, προβολή και οργάνωση του αθλήματος. Έχουμε πολλές ιδέες και αναζητούμε και άλλες, και από τις ιδέες στις προτάσεις και από εκεί στις δράσεις. Ευελπιστούμε σε αποτελέσματα στο κοντινό μέλλον.

Αν και είναι πολύ νωρίς, ήδη έγιναν κάποια πράγματα (βλέπε πανελλήνια κατάταξη αθλητών, μετάφραση κανονισμών), μικρά βήματα πριν από το τροχάδην, ζέσταμα.

Θα τα καταφέρουμε; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Θα σταματήσουμε να προσπαθούμε; Σίγουρα όχι.

Με σεβασμό και πάνω από όλα με αγάπη για το άθλημα.

Σίμος Δαλκυριάδης

Advertisements


Κατηγορίες:Όλα τα Νέα

5 replies

 1. βλέπουμε που έχει καταντήσει το άθλημα από αυτούς που ασχολούνται από μωρά στις διοργανώσεις του πανελληνίου κυπέλλου και πρωταθλήματος παίδων!!!! και το καλύτερο το μοναδικό άθλημα χωρίς ούτε ένα χορηγό !!!! τυχαίο δεν νομίζω !!!

  Μου αρέσει!

 2. –> Το σχόλιο μου είναι για τον 1ο ανώνυμο.

  Μου αρέσει!

 3. Έχεις δίκιο, ασχολούμαι μόνο 9 χρόνια, όσο και ο γιος μου. Αν σταματήσει (ελπίζω πως όχι) θα έχω τους φίλους (προπονητές) που έκανα αυτά τα χρόνια. Μέχρι όμως να τα «παρατήσω» ελπίζω να προλάβω να κάνω τα 5-10 πράγματα που έχω κατά νου. Το ταεκβοντο για μένα είναι «καψούρα» από σπόντα, όπως και όλοι οι μεγάλοι έρωτες: μου προέκυψε. :)

  Μου αρέσει!

 4. Πολύ ωραίος και πού ειρωνικός σχολιαστής είστε κύριε προπονητή,τι συμφέρον έχει ο άνθρωπος για να μην πιστεύει αυτά που γράφει;και μην ξεχνάς αυτός είναι στον χώρο σαν γονέας και πληρώνει ενώ εσύ συνεχίζεις σαν προπονητής και πληρώνεσαι. Άλλωστε αυτή είναι η μεγάλη διαφορά σας.Κάτι ακόμα,δεν θα έπρεπε να δείχνουμε λίγο σεβασμό σε κάποιον που εκτίθεται επώνυμα εκφράζοντας μια άποψη;

  Μου αρέσει!

 5. Ωραία τα λες ελπίζω να τα πιστεύεις. . . Εμείς πάντως σίγουρα θα είμαστε εδώ γιατί είμαστε από μωρά παιδιά .Πρώτα σαν αθλητές και σήμερα προπονητές.Όταν θα σταματήσει το παιδί σου να δούμε εάν θα συνεχίσεις να προσπαθείς για το αθλημα . . .

  Μου αρέσει!

Σχόλια που περιέχουν προσβολή της προσωπικότητας, δυσφήμηση ή εξύβριση δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: