Η «ύψιστη υποχρέωση των αθλητών» και η αρχή της «ίσης μεταχείρισης».

Η παρέμβασή μας έχει να κάνει με την επιλογή των αθλητών της Εθνικής Ομάδος, εν όψη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ταεκβοντό 2015.Το 2012 η Ομοσπονδία είχε ανακοινώσει ένα τρόπο επιλογής των Αθλητών σύμφωνα με την βαθμολογία που θα πετύχαιναν  από τις διακρίσεις στα επίσημα και διεθνή πρωταθλήματα, ως εξής:

«Η βαθμολογία ανάλογα με το πρωτάθλημα:

Α/Α
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
1η   θέση
2η  θέση
3η θέση
1
Πανελλήνια Α/Γ-Ε/Ν
8  βαθμούς
7  βαθμούς
6 βαθμούς
2
Κύπελλα
7  βαθμούς
6  βαθμούς
5 βαθμούς
3
Ενωσιακά : ΕΤΑΒΕ -ΕΤΑΝΕ
6  βαθμούς
 5  βαθμούς
4 βαθμούς
Κάθε αθλητής που έχει πετύχει Παγκόσμια ή Ευρωπαϊκή νίκη (από 1η -3η) θα λαμβάνει 2 extra βαθμούς στην κατηγορία που συμμετείχε (οι βαθμοί δεν μεταφέρονται σε άλλη κατηγορία βάρους). Ο αθλητής θα πρέπει να αγωνίζεται στην ίδια κατηγορία βάρους σε όλα τα πρωταθλήματα»

Η ανακοίνωση δεν εφαρμόστηκε και αποσύρθηκε από την ηλεκτρονική σελίδα της ΕΛΟΤ τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Ένα ανάλογο τρόπο επιλογής εφαρμόζει σήμερα η ΕΤΑΒΕ για την συγκρότηση των κλιμακίων.  Οι αθλητές λαμβάνουν βαθμούς ανάλογα με την διάκρισή τους σε πρωταθλήματα της ΕΤΑΒΕ , της ΕΛΟΤ αλλά και  από Διεθνείς διοργανώσεις.

Όλα όσα θέλουμε να πούμε με αυτή την παρέμβαση, αποτυπώνονται μέσα σε δύο γραμμές στην ανακοίνωση της ΕΤΑΒΕ: «Στόχος μας είναι μέσα από αυτή την διαδικασία επιλογής αφενός μεν να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους αθλητές να διεκδικήσουν επί ίσης όροις την εισαγωγή τους στο κλιμάκιο αφετέρου να επιλεγεί πραγματικά ο ικανότερος και καλύτερα προετοιμασμένος αθλητής.»

 (Εδώ η ανακοίνωση).

Όσον αφορά τους αθλητές που καλούνται στην Εθνική ομάδα θα θέλαμε κατ’ αρχάς να γνωστοποιήσουμε την Νομοθεσία που ισχύει:
«Ν 2725/1999/Α-121 Ερασιτεχνικός – Επαγγελματικός Αθλητισμός και άλλες διατάξεις.
 
Άρθρο 33 Δικαιώματα – Υποχρεώσεις αθλητών
 
Παρ. 5 :  Η προσφορά υπηρεσιών στις εθνικές ομάδες είναι ύψιστη υποχρέωση των αθλητών. Αθλητής που αρνείται αδικαιολόγητα να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην αντίστοιχη εθνική ομάδα τιμωρείται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ειδικό κανονισμό του άρθρου 27 του παρόντος νόμου, με ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες της εθνικής ομάδας, των πρωταθλημάτων και του κυπέλλου και στερείται τις κάθε είδους παροχές της ομοσπονδίας. Αθλητής που τιμωρείται για άρνηση προσφοράς των υπηρεσιών του στην εθνική ομάδα, στερείται επίσης των κάθε είδους παροχών της Πολιτείας, των ευεργετημάτων που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος και των τυχόν ειδικών φορολογικών απαλλαγών.»

Σύμφωνα με όσα ορίζονται παραπάνω κανένας αθλητής δεν μπορεί (νομικά), αλλά και δεν πρέπει (ηθικά) να αρνηθεί τις υπηρεσίες του στην Εθνική Ομάδα και κατ’ επέκταση στην ίδια του την χώρα, την Ελλάδα.

Είναι άδικο να αποκλείεται ένας αθλητής/τρια που δικαιούται  θέση στην Εθνική Ομάδα και είναι επίσης άδικο να ρίχνουμε ευθύνη στον  αθλητή/τρια που  δέχεται την παροχή της υπηρεσίας που εκ του νόμου υποχρεούται να παρέχει.

Οι αδικημένοι πρέπει να δικαιώνονται, η ΕΛΟΤ τελεί υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Γ.Γ.Α., δηλαδή του Κράτους και   ένα Κράτος οφείλει να είναι «Κράτος Δικαίου». Η αρχή της «ίσης μεταχείρισης» αποτελεί την βασικότερη αρχή που πρέπει να εφαρμόζει η κάθε διοίκηση στις αποφάσεις της.  Η δημόσια ανακοίνωση των κριτηρίων επιλογής των αθλητών της Εθνικής Ομάδος δεν αποτελεί απαίτηση αλλά είναι δικαίωμα που πρέπει να γίνει σεβαστό.

Advertisements


Κατηγορίες:Εθνική Ομάδα, Παρεμβάσεις

Σχόλια που περιέχουν προσβολή της προσωπικότητας, δυσφήμηση ή εξύβριση δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: