Ένα βήμα ακόμη για το Ελληνικό Ταεκβοντό.

Γράφει, ο Μαυρουδής Πεχλιβάνης

        προπονητής ταεκβοντό

Το πρώτο βήμα στην εξέλιξη του Αθλήματος έγινε την προηγούμενη 20ετία όταν έπρεπε να αποφασισθεί εάν το ταεκβοντό πρέπει να διδάσκετε ως πολεμική τέχνη ή ως άθλημα. Η επιλογή έγινε εύστοχα και   έγκαιρα  με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα ένα   άθλημα στον πυρήνα των Ολυμπιακών αθλημάτων.

Ένας άλλος σταθμός την εξέλιξη του Αθλήματος ήταν η εισαγωγή των ηλεκτρονικών συστημάτων σκοραρίσματος. Το ταεκβοντό άλλαξε για άλλη μια φορά. Ενώ πριν ο αθλητής έπρεπε να κερδίσει τον αντίπαλο αθλητή, σήμερα  η μάχη δίνεται  να κερδίσει τα ηλεκτρονικά συστήματα, θώρακα και κάσκα. Το δυνατό, γρήγορο και εκρηκτικό χτύπημα που συνήθως γινόταν με το πίσω πόδι αντικαταστάθηκε με την χρήση της εύστοχης  επαφής των αισθητήρων που βρίσκονται στο καλτσάκι του αθλητή  με τον ηλεκτρονικό θώρακα και την ηλεκτρονική κάσκα. Προπονητές και αθλητές διαπίστωσαν ότι αυτή η εύστοχη επαφή επιτυγχάνεται αγωνιστικά με την χρήση κυρίως του μπροστινού ποδιού. Έτσι είδαμε όλοι στο πρόσφατο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (Μάης 2015) το 98% των προσπαθειών για σκοράρισμα να γίνεται με το μπροστινό πόδι.

Παρακολουθώντας την προσπάθεια των Ελλήνων Αθλητών στο Παγκόσμιο διαπίστωσα ότι εκτός δύο ή τριών εξαιρέσεων,  οι περισσότεροι αθλητές μας  βρίσκονται  σε μια περίοδο προσαρμογής της τεχνικής τους στα νέα δεδομένα του ανταγωνισμού. Η διαπίστωσή μου αυτή μπορεί να γίνει αντιληπτή σε όλους εάν συγκρίνετε τον τρόπο που αγωνίζονται και σκοράρουν οι αθλητές του Ιράν, (με 3 χρυσά και ένα χάλκινο κατέκτησαν την πρώτη θέση στους άνδρες) και οι αθλήτριες της Κορέας, (με 3 χρυσά κατέκτησαν την πρώτη θέση στις γυναίκες).

Το μήνυμα που θα ήθελα να μεταδώσω με αυτή  την δημόσια τοποθέτηση είναι ότι πρέπει να γίνει ένα βήμα ακόμη στην εξέλιξη. Η αλλαγή της τεχνικής ως προς τον  τρόπο σκοραρίσματος με τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι επιβεβλημένη.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να δηλώσω την υποστήριξη μου στην προσπάθεια των Αθλητών μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και να συγχαρώ την  αθλήτρια Ανδιάνα  Ασπογέρακα για την διάκριση της που συνέβαλε στην κατάταξη της Ελλάδος στην 21 θέση μεταξύ 139 χωρών του Κόσμου.

Advertisements


Κατηγορίες:Όλα τα Νέα, Ενυπογράφως

Σχόλια που περιέχουν προσβολή της προσωπικότητας, δυσφήμηση ή εξύβριση δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: