Τι είναι η VO2max (Μέγιστης Πρόληψης Οξυγόνου);

Είναι ο σημαντικότερος δείκτης αντοχής του ανθρώπου, γιατί δείχνει τη κατανάλωση του οξυγόνου κατά τη διάρκεια μιας αερόβιας άσκησης, όπως του τρεξίματος.

Η διαδικασία με την οποία παράγεται η ενέργεια για να γίνουν οι λειτουργικές ενέργειες, είναι με την καύση των υδατανθράκων ή/και του λίπους με τη παρουσία οξυγόνου (αερόβια) ή και χωρίς αυτή (αναερόβια). Η κατανάλωση του οξυγόνου εξαρτάται από την άσκηση, καθώς αυξάνεται η ένταση και η διάρκεια, γίνεται χρήση Ο2.

Στη πράξη η ποσότητα Ο2 που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα είναι πεπερασμένη και η διαδικασία αυτή μετά από ένα σημείο απλά παραμένει σταθερή. Η VO2max μετριέται σε ml ανά σωματικό βάρος. Στη πράξη όμως, η VO2 max προσδιορίζει το επίπεδο της αντοχής αλλά και τα όρια του οργανισμού στην κατανάλωση οξυγόνου. Δηλαδή για παράδειγμα ένας ασκούμενος που έχει 50 VO2max 50m.l. / kg σωματικού βάρους συγκριτικά με έναν που έχει 55, είναι λιγότερο ικανός να χρησιμοποιήσει οξυγόνο σε μια αερόβιας μορφή άσκηση. Αυτό όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί απόλυτα, γιατί μπορεί να εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες (ηλικία, ύψος, περιβαντολλογικές συνθήκες, προπονητική ηλικία κτλ). Η VO2max είναι μια απλή παράμετρος, και όχι δείκτη απόδοσης, είναι δείκτης ικανότητας.

Σε πόσο καιρό χάνω τη φυσική μου κατάσταση;

Μετά από έρευνα που έγινε σε ποδηλάτες αντοχής, απέδειξε πως σε 4 εβδομάδες αδράνειας είχε ως αποτέλεσμα 20% της VO2max. Ενώ σε μια άλλη έρευνα, απέδειξε πως με 12 ημέρες αδράνειας η VO2max έπεσε 7% και τα ένζυμα στο αίμα που σχετίζονται με την αντοχή μειώθηκαν κατά 50%. Επίσης, τα οφέλη της VO2max που είχαν κερδηθεί σε 2 μήνες, χάθηκαν τελείως με αποχή 4 εβδομάδων.

Υ.Γ.(1) Το παραπάνω άρθρο, έχει σαν στόχο να κατανοηθούν απλές προπονητικές έννοιες.

Advertisements

Σχόλια που περιέχουν προσβολή της προσωπικότητας, δυσφήμηση ή εξύβριση δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s