Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζουμε στις 8 Μαρτίου, ωστόσο παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν άλλα 170 χρόνια έως ότου υπάρξει οικονομική ισότητα ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η οικονομική ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και με τα σημερινά δεδομένα θα χρειαστούν 170 χρόνια για να γεφυρωθεί. Ανισότητα υπάρχει και στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην πολιτική εκπροσώπηση, όμως ο δείκτης που υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί πιο αργά από όλους είναι η οικονομική ισότητα. Η Ελλάδα έχει επίσης υψηλή οικονομική ανισότητα, καθώς για κάθε 1 ευρώ που βγάζουν οι γυναίκες, οι άνδρες βγάζουν 1,75, κι έτσι η οικονομική ισότητα υπολογίζεται να έρθει σε 169 χρόνια.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, σε διεθνές επίπεδο:
  • μόνο το 50% των γυναικών έχει σήμερα πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ενώ
  • οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο 24%λιγότερο από τους άντρες.
Επίσης:
  • σε 100 χώρες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην πρόσβαση αγοράς εργασίας λόγω φύλου, ενώ σε 18 χώρες οι άνδρες έχουν νόμιμο δικαίωμα να μην επιτρέπουν στις συζύγους τους να εργαστούν.


Με αφετηρία αυτή τη διαπίστωση, η Action Aid δημιούργησε ένα βίντεο στο οποίο οι ηθοποιοί Δάφνη Λαμπρόγιαννη και Γιάννης Στάνκογλου, με μήνυμα «εμείς δεν περιμένουμε», σχολιάζουν με τον δικό τους τρόπο τις ανισότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στα δύο φύλα.


η Action Aid συνοψίζει τις δράσεις της:
  • Δουλεύουμε  για την πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Μέσα σε ένα χρόνο στήριξε 22.000 κορίτσια να τελειώσουν το δημοτικό και να συνεχίσουν στο γυμνάσιο. Μελέτες έχουν δείξει ότι κάθε επιπλέον έτος εκπαίδευσης που έχει ένα κορίτσι σημαίνει πιθανή αύξηση του μελλοντικού εισοδήματός της κατά 15% με 25%.
  • Μαχόμαστε για την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών. Μέσα σε ένα χρόνο στήριξε και εκπαίδευσε 172.000 γυναίκες, ώστε να αποκτήσουν το δικό τους εισόδημα, καλύπτοντας έτσι και τις ανάγκες των παιδιών τους.
  • Αγωνιζόμαστε κατά της βίας. Μέσα σε ένα χρόνο, 278.800 γυναίκες και κορίτσια ενδυναμώθηκαν από την ActionAid και κατάφεραν να αντιταχθούν στην ενδοοικογενειακή και σεξουαλική βία.
Advertisements


Κατηγορίες:Όλα τα Νέα, Ελλάδα

Σχόλια που περιέχουν προσβολή της προσωπικότητας, δυσφήμηση ή εξύβριση δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: